Podnikatelské Výzvy v Americkém Kongresu: Rozhovory, Odsunuté Návrhy a Naděje na Rok 2024

Končí nám pomalu rok a budou teď vznikat podobná témata se souhrny, co se stihlo, nestihlo a tak dále. Téměř každý jsme tu zainvestovaný v USA a tak se pojďme na to podívat jak to tam vypadá.

Nefunkčnost Kongresu vedla k nezvykle nízkému počtu podepsaných zákonů v roce 2023 (22 zákonů). Srovnání s předchozími dvěma lety, kdy bylo přijato 365 nových zákonů je docela úsměvné. Řada klíčových otázek zůstala bez odpovědí v důsledku politického patu a problémů s legislativním procesem.

Neprosazena reforma povolovacích procesů v energetickém sektoru. Dlouhé postupy schvalování nových projektů, jako jsou solární elektrárny a potrubí, zůstávají překážkou pro producenty fosilních paliv i čisté energie.

Dále se dokončovala dohoda o dluhovém stropě, Sens. Joe Manchin (D-WV) a John Barrasso (R-WY) v květnu slíbili, že odhalí větší dvojstranu úsilí v létě. Ale návrh zákona ještě nebyl sestaven a Manchin místo toho oznámil plány odejít ze Senátu v roce 2025.

Dalším problémem, který stále přetrvává, je snaha povolit bankovnictví s konopím v USA. Marihuana může být legální v mnoha státech, ale podniky zapojené do tohoto sektoru často nemají přístup k finančním službám kvůli federálním zákonům, které marihuanu zakazují. Potenciální oprava nazvaná SAFER Banking Act prošla výborem Senátu, ale ještě nebyla plně projednána.

Další pozastavenou iniciativou byla snaha kolem lékárenských výhod (PBM), kteří spravují dávky léků na předpis v rámci plánů zdravotního pojištění. Zde je odkaz pro uvedení obsahu, pro ty koho zajímá více. 😊https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/127

Další výzvou bylo nevyužití příležitosti k řešení dlouho diskutovaných problémů týkajících se ochrany osobních údajů Američanů. Navzdory očekávání, že by mohl nastat průlom, zákonodárci stále neuplatnili zákon o ochraně osobních údajů a ochraně Amerického Data Privacy and Protection Act (ADPPA) z roku 2022 leží ladem.

Další otázkou, která zůstává v plánu pro rok 2024, jsou dvě probíhající snahy o regulaci kryptoměn - jeden zákon zaměřený na strukturu kryptoměn a druhý zaměřený na stabilní mince. Předseda Výboru pro finanční služby sněmovny, Patrick McHenry, naznačil, že by chtěl dosáhnout něčeho v oblasti kryptoměn jako jakéhosi odkazu před svým odchodem v roce 2025.

Zde je tedy do rychlého čtení shrnuto co se nestihlo a je celkem palčivým problémem. Samozřejmě by se dalo toho najít asi i více. Za mě když to shrnu z pohledu investora a sektorů. Pominu dluh USA, ten se stále tlačí kupředu a kam až může dojít? ...to si myslím že nikdo neví. 🤷‍♂️

Já osobně nejvíc z tohoto výčtu jsem zvědav na energetický sektor. Zdali vládá půjde naproti solární energii a společnosti tohoto typu se opět zvednou. 😊 Co se týká potencionálních příležitostí pracujících s mariuhanou, tam by možnost financování bankovními domy mohlo hodně vystřelit cenu akcií. (zatím nemám v hledáčku žádné společnosti tohoto typu, ale jistě by se našly) A protože mám zástupce lékárenských sítí v portfoliu (CVS), jsem zvědav co by dokončení zákonu o transparentnosti pro manažery lékárenských dávek mohl udělat s cenou lékárenských řetězců. 😊

A co Vy, jak se díváte na tyto problémy, může to ovlivnit nějak Váš zájem o některé společnosti či strach o jejich budoucí fungování? 


Mohlo by to vystřelit marihuanový reit $IIPR-0.4%

Timeline Tracker Overview