Tenhle příběh nevypadá vůbec dobře: Boeing a výzvy roku 2024

Americký výrobce letadel Boeing se potýká s významnými finančními a výrobními problémy, které negativně ovlivňují jeho výhled na rok 2024. Finanční ředitel společnosti, Brian West, nedávno oznámil, že společnost očekává záporný volný peněžní tok pro tento rok, což je výrazně horší než dřívější optimistické předpovědi.

Jedním z hlavních důvodů tohoto finančního obratu jsou zpoždění v dodávkách letadel, která se dotýkají především čínského trhu. Čínské regulační orgány v posledních týdnech zdržely schvalovací procesy kvůli revizi baterií pro hlasové záznamníky v kokpitu, což vedlo ke zpoždění dodávek do Číny. Tato zpoždění přicházejí v době, kdy je Boeing již pod tlakem kvůli výrobním problémům a zvýšenému dohledu ze strany amerických regulačních orgánů po incidentu, kdy během letu vypadla dvířka letounu.

Finanční ředitel dále uvedl, že výroba komerčních letadel se ve druhém čtvrtletí nezvýší oproti prvnímu kvartálu, což zklamalo mnoho zákazníků. Zpoždění a výrobní problémy tak mají významný dopad na finanční výsledky společnosti. Analytici, kteří původně očekávali, že Boeing ve druhém čtvrtletí využije 1,9 miliardy dolarů hotovosti, nyní vidí situaci mnohem pesimističtěji.

BA
$179.26 $1.99 +1.12%

Tato situace způsobila značný pokles hodnoty akcií Boeingu, které od začátku roku ztratily téměř třetinu své hodnoty. Produkce letounů Boeing 737 MAX, jednoho z klíčových modelů společnosti, klesla v dubnu na jednociferné hodnoty, což je daleko pod limitem stanoveným americkými regulačními orgány. Zpomalení výroby je důsledkem snahy společnosti dokončit nedokončené práce a zvýšit kvalitu svých výrobních procesů.

Situaci dále komplikuje vyšetřování Ministerstva spravedlnosti USA, které má rozhodnout, zda bude Boeing stíhán za porušení dohody týkající se dvou leteckých nehod v letech 2018 a 2019. Společnost má také do konce května předložit Federální letecké správě (FAA) zprávu, která má řešit systémové problémy s kontrolou kvality.

Boeing se rovněž snaží uzavřít dohodu o akvizici společnosti Spirit AeroSystems, dodavatele trupů pro letouny 737 MAX. Tato dohoda je však složitá a musí být pečlivě vyjednána, aby nedošlo k dalším komplikacím.

Celkově se Boeing nachází v obtížné situaci, která vyžaduje rozsáhlé úsilí na mnoha frontách, aby společnost mohla obnovit svou finanční stabilitu a důvěru zákazníků i regulátorů.

Jaké bylo poslední čtvrtletí společnosti?

BA
$179.26 $1.99 +1.12%
Target Price
236.15 (+31.74% Upside)

Boeing oznámil lepší, než očekávané čtvrtletní výsledky, ale stále spotřebovává značné množství hotovosti, když se snaží stabilizovat výrobu po téměř katastrofální nehodě s otevřením dveří na jednom z letadel 737 MAX na začátku letošního roku.

Společnost spálila během prvního čtvrtletí 3,9 miliardy dolarů, což bylo lepší, než její předchozí vlastní odhad a očekávání analytiků Wall Street, kteří předpovídali cashburn až 4,5 miliardy dolarů.

Boeing měl problémy se zvyšováním výroby, zejména svého nejprodávanějšího letadla 737 MAX, a místo toho snížil produkci. Po incidentu s otevřením dveří na letadle společnosti Alaska Airlines FAA zakázala Boeingu zvyšovat výrobu. Agentura také uvedla, že našla u Boeingu a v jeho dodavatelském řetězci řadu problémů s dodržováním předpisů.

Obchodní letecká divize Boeingu vykázala v tomto čtvrtletí 31% pokles tržeb na 4,65 miliardy dolarů, a marže se prohloubily do záporných hodnot kvůli dopadu nehody 737 MAX a kompenzacím zákazníkům.

Boeing počítá s dalším významným čerpáním hotovosti i ve druhém čtvrtletí. Ratingová agentura Moody's navíc Boeingu snížila hodnocení, což odůvodnila jeho nedostatkem hotovosti a nutností vydat další dluh.

Navzdory těmto problémům Boeing stále počítá s dosažením cíle 10 miliard dolarů ročního volného cash flow v období 2025-2026, byť s přibližně šestiměsíčním zpožděním oproti původnímu plánu.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


No comments yet
Timeline Tracker Overview