S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Bir yatırımcının broker seçmeden önce göz önünde bulundurması gereken faktörlerin tam listesi

Halil Toprak
6. 1. 2023
7 min read

Yeni başlayan ve ileri düzey yatırımcılar, brokerler ve onların seçimi dışında herhangi bir konuya daha fazla değiniyor mu? Muhtemelen hayır. Ve anlaşılır bir şekilde öyle - bu son derece önemli. İşte seçiminizde ve karar vermenizde size yardımcı olabilecek faktörlere genel bir bakış.

Her komisyoncunun artıları ve eksileri vardır. O zaman her biriniz

Her bir brokeri birkaç kez ele aldığımız bu sitede (arama yaparak veya benim profilimde ve meslektaşım @pavelbotek 'in profilinde) tüm brokerlerin ayrıntılı incelemelerini ve analizlerini bulabileceğinizi yazarak başlayacağım. Burada düzinelerce inceleme ve karşılaştırma bulacaksınız. Yine de, bunlardan birkaçını ekliyorum:

eToro yatırım platformu incelemesi

Interactive Brokers.

eToro vergileri% 15! Brokerlerin Bulios ile karşılaştırılması

Ticaret 212: Yeni başlayan yatırımcılar için en iyi broker?

XTB incelemesi: Piyasadaki en ücret avantajlı broker mı?

Interactive Brokers vs Fio

Bu inceleme daha çok kendi önceliklerinizi değerlendirmeniz ve kendi planınızı özetlemeniz için bir rehber görevi görecektir. Sadece bir broker seçmeden önce göz önünde bulundurulması gereken faktörlere genel bir bakış :)

Nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle, kendinize ait birkaç soruyu yanıtlamanız gerekir. Birkaç bireysel hisse senedine yatırım yapmayı mı umuyorsunuz? Yoksa sadece ETF'lere pasif olarak para pompalamak mı? Günlük ticaretle mi yoksa opsiyonlar gibi daha gelişmiş yatırım stratejileriyle mi ilgileniyorsunuz? Cevabı öğrendikten sonra. çeşitli kriterlere göre bir broker seçebilirsiniz. Bunları benim öznel önemime göre sıraladım, ancak bu bile yatırımcıdan yatırımcıya değişebilir.

1) Güvenlik

2) Ücretler

3) Araçlar, eğitim ve özellikler

4) Minimum ve maksimum değerler

Güvenlik

Önce güvenlik. Her zaman, her yerde. Dönem.

Geniş bir broker yelpazesi vardır. Bazıları onlarca yıldır piyasada, bazıları ise nispeten yeni. Bu yeni gelenlerin güvenilmez olduğu anlamına gelmez - tüm tanınmış ve sağlam isimler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve diğer yetkililer tarafından denetlenmektedir. Ancak bu, çeşitli borsa senaryoları sırasında test edilmedikleri anlamına gelir. Daha önce içinde bulunmadıkları bir durumda nasıl performans göstereceklerini bilmiyoruz.

Örneğin, 2021'in başlarında GameStop'u çevreleyen büyük katliamı ele alalım. Bu durumda, birçok küçük brokerin bir şekilde ticareti kısıtladığını, diğerlerinin ise kısıtlamadığını gördük. Neden? Bu oldukça karmaşık ve muhtemelen tüm şirketlerde aynı değil, ancak kısa cevap, en büyük ve en köklü aracı kurumların müşterilerinin işlemlerinin gerçekleşeceğini garanti etmek için yeterli nakde sahip olmasıdır - düzenleyicilerin gerektirdiği bir garanti. Sermaye gereksinimlerini karşılamak için yeterli nakde sahip olmayan brokerler alım satım kısıtlamaları uygulamak zorunda kaldı. Elbette, örneğin olağandışı bir durumun lehine çözüldüğü diğer kullanıcıların yorumları iyi bir işarettir. Dilimizde destek de yersiz değil - çoğumuzun zaten sorunsuz bir şekilde İngilizce konuşabildiğine inanıyorum. Bu özellikle yerelleştirme açısından iyidir, çünkü yerel destek, örneğin her ülkeye özgü olan vergilerle ilgili soruları çok daha iyi yanıtlayabilir.

Broker güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Bu makalede sigorta vb. konuları ele aldım: Yatırımlarınız güvende mi? Tüm brokerler için yatırım sigortası miktarına eksiksiz bir genel bakış

Ücretler

İkinci olarak, aynı derecede önemli, ancak nihai sonuçlarınızı büyük ölçüde etkileyebilecek bir faktör gelir. Ve büyük ölçüde derken, gerçekten büyük ölçüde demek istiyorum!

Hesap ücretlerinden tamamen kaçınamayabilirsiniz, ancak bunları kesinlikle en aza indirebilirsiniz. Çoğu broker, yatırımları veya nakit parayı transfer etmek veya bir hesabı iptal etmek için bir ücret alır. Eğer geçiş yapıyorsanız, yeni şirket en azından belli bir limite kadar transfer ücretlerini karşılamayı teklif edebilir.

Diğer ücretlerin çoğundan, bunları talep etmeyen bir komisyoncu seçerek veya daha pahalı hizmetleri tercih ederek kaçınılabilir. Dikkat edilmesi gereken yaygın ücretler arasında yıllık ücretler, hareketsizlik ücretleri, yatırım platformu abonelikleri ve diğer araştırma veya veri ücretleri yer alır.

Genelde sabit ve yüzdelik ücretlerle karşılaşırsınız. Basit mantık - yüzde ücretinin sabit olandan daha yüksek olduğu miktarlara yatırım yapacaksanız, buna değmez. Tersine, daha küçük miktarlarda yatırım yapıyorsanız, daha yüksek sabit ücretin sonuçlarınız üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Ayrıca, e-mailde gizlenmiş olan ücretlere de dikkat edin. Yani, komisyoncunun satın alma fiyatı ile gerçek satın alma fiyatı arasındaki fark.

Ücretlerin miktarı ve şekli de tüccarlar veya birden fazla işlem gerçekleştiren çok aktif yatırımcılar tarafından ele alınmalıdır.

En az hangi komisyoncuya ödeme yapacaksınız? Tüm broker ücretlerinin tam listesi

Diğer araçlar

Eğitim - gerekli değildir, doğrudan komisyoncudan ziyade başka yerlerde çok sayıda kaliteli içerik bulabilirsiniz (örneğin burada Bulios'ta 😇), ancak komisyoncu bunu sunuyorsa kötü bir şey değildir.

Diğer araçlar daha deneyimli yatırımcılar ve tüccarlar içindir. Muhtemelen yeni başlayanlara opsiyonları, kaldıraçları ve diğer türevleri tavsiye etmem. Ancak neye bulaştığınızı biliyorsanız ve bunun için gitmek istiyorsanız, bunu tam olarak sunan bir komisyoncu seçmeniz önerilir.

Aranacak bir diğer harika özellik de yatırımcıların hisse senetlerini veya ETF'leri hisse sayısı yerine dolar miktarına göre satın almalarına olanak tanıyan kesirli hiss elerdir. Bu, özellikle büyük miktarlarda yatırım yapmayan ancak çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak isteyen veya DCA yapmak isteyen yatırımcılar için yararlıdır.

Kısmi hisseler hakkında daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz: Kısmi hisseler nasıl vergilendirilir? İşte en iyi uzmanlardan cevaplar

Yatırımcılar hesaplarından biraz daha fazlasını isteyebilir. Bazı brokerler, neredeyse sınırsız ayrıntılı analiz veya ek bir ücret karşılığında ek araştırma ve verilere erişim için araçlar içeren son derece özelleştirilebilir indirilebilir platformlar sunar. İhtiyacınız olan araç ve kaynaklar bunlar değilse, bunlar için fazladan ödeme yapmaktan kaçındığınızdan emin olun.

Minimumlar ve maksimumlar

Bazı brokerlerde limitlerle karşılaşırsınız - genellikle daha düşük olanlarla. Anlaşılır bir şekilde. Herkes kendileriyle mümkün olduğunca çok yatırım yapmanızı ister. Ancak o zaman şartlar sizin için bireysel olarak belirlenebilir. Dolayısıyla çoğu insan burada alt sınırla ilgilenmektedir. Bazı brokerler, onlarca ila yüzlerce dolar arasında olma eğiliminde olan minimum bir ilk yatırım gerektirir.

Uygulamanın, platformun ve topluluğun samimiyeti ya da belki de brokerin sosyal boyutu gibi birçok faktör vardır. Ama sanırım en önemlilerini listeledik.

Kararınızı verirken ne kullandınız? 🤔

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen internet ve diğer kaynaklardan (broker siteleri, eski makalelerim) elde edilen verilere dayanan özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.